Opera: Hans och Greta

Opera: Hans och Greta


Hans och Greta är en äventyrsopera för hela familjen. Vi visar Mets färgsprakande version av den populära operan, efter bröderna Grimms älskade saga. En rolig och fantasifull uppsättning, med melodiös musik och en fantastisk ensemble.

Operan hade premiär i Weimar 1893 och har blivit en av de mest framgångsrika sagooperorna någonsin. Kompositören var en av Richard Wagners lärjungar, och musiken är kryddad med de sofistikerade musiklektioner Humperdinck fått sig av sin idol, samtidigt som de behåller en charmig och lätt ton.

Musiken i Hans och Greta kombinerar en tillgänglig charm med sofistikerad subtilitet. Liksom Wagner ger Humperdinck olika musikaliska teman till olika tankegångar i operans handling och omvandlar dessa i takt med utvecklingen i dramat. Till skillnad från Wagner använder Humperdinck separata melodier, bland dem riktiga folksånger.

Operan börjar hemma hos Hans och Greta, förflyttas till den mörka skogen, och sedan till häxans pepparkakshus. Handlingen rör sig med andra ord från verkligheten, genom mörkret, och in i det orealistiska och fantastiska – alltid med maten i blickfånget. Varje akt utspelas i olika typer av kök, med distinkta stilar; en D H Lawrence-inspirerad, en inspirerad av tysk expressionism och en av Absurd teater.

OBS! Föreställningen är inspelad på Met i New York och är en repris från 2008.


Dirigent: Vladimir Jurowskij
Regi: Barbara Willis Sweete
I rollerna: Alice Coote, Christine Schäfer, Alan Held

Språk: Sjungs på engelska. Svensk text
Beräknad längd: 2 tim inkl paus

Pris: Ord 210 kr, under 26 år 170 kr, familjerabatt 25% på ord pris vid minst 2 vuxna och 2 barn
Visas: 25 mars kl 15.00


Spelschema

Inga tider schemalagda