Ständigt levande - Ett samtal om döden inom film- och scenkonsten

Ständigt levande - Ett samtal om döden inom film- och scenkonsten


Hur förhåller man sig egentligen till Döden i filmens, musikens och teaterns världar? Välkommen den 24 mars till en livfull eftermiddag med film, samtal och mingel på Röda Kvarn i samarbete med Helsingborg Arena & Scen.

Hedersgäst är filmregissören Gunnar Bergdahl, tidigare mångårig kulturchef på Helsingborgs Dagblad. Vi kommer att visa fyra filmer i regi av Gunnar Bergdahl, bland annat Intermezzo som är en unik intervjufilm med Ingmar Bergman. Endast 26 år gammal blev Bergman 1944 chef för Helsingborgs stadsteater. När vi nu uppmärksammar att demonregissören skulle ha fyllt 100 år i sommar, är det med hans ständigt återkommande tema i fokus -  Döden.

Under eftermiddagen arrangerar vi också ett spännande samtal mellan Gunnar Bergdahl, Kajsa Giertz (chef för Helsingborgs stadsteater) och Fredrik Österling (chef för Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus): Hur gestaltas Döden inom film- och scenkonsten? Samtalet modereras av Ulf Dahlström från Helsingborg Arena & Scen. 

PROGRAM 24 MARS
13.30 Introduktion och filmvisning, Intermezzo i regi av Gunnar Bergdahl
14.25 Samtal med Gunnar Bergdahl, Kajsa Giertz och Fredrik Österling. Moderator: Ulf Dahlström Helsingborg Arena och Scen
15.25 Kort bensträckare, kaffe kan inhandlas och tas med in i salongen 
15.40 Filmvisning: Tystnadens röst, Spår och Till sista andetaget i regi av Gunnar Bergdahl 
16.20 Avslutande reflektioner
16.30-18.00 Mingel i Röda Kvarns övre foajé

BILJETTER: 95 kr ordinarie, 75 kr pensionär/studerande/kulturkort. Länk längst ner.

MER OM FILMERNA

Ingmar Bergman; Intermezzo
Ett samtal 2002 mellan en dåvarande filmfestivalchef och festivalens hedersordförande inför ett 25-årsjubileum. Samtalet sträcker sig över svensk film, skillnaden mellan Strindberg och Ibsen till åldrandets verkligheter och den manifesta dödens närhet.

Regi:
 Gunnar Bergdahl Foto: Anders Bohman Klipp: Andreas Jonsson Produktion: Göteborg Film Festival Längd 44 min År: 2002

 

Tystnadens röst
En opretentiös hommage till Bergman med en av hans favoritskådespelare i huvudrollen, Lena Endre. På spaning efter en smärtpunkt och i en enda tagning lyssnar vi till en röst vi aldrig hör. Bygger på en novell av Majgull Axelsson.

Regi:
 Gunnar Bergdahl Medverkande: Lena Endre, Åsa Gustafsson Foto: Anders Bohman Producent: Pelle Roskvist Produktion: Fantomfilm Längd: 7 min År: 2003

 

Spår
En dokumentär om vad lokförare tänker inför, under och efter att de har upplevt att människor i kris använder tåg för att begå självmord. Ett körverk av röster i en obruten färd genom svenska landskap betraktade från vad en av lokförarna beskriver som ”världens vackraste kontor”.

Regi:
 Gunnar Bergdahl/Annica Carlsson Bergdahl Foto: Anders Bohman Klipp: Carl Javér Producent: Fredrik Lange Produktion: Vilda Bomben Film År: 2016

 

Till sista andetaget
Ett möte med döden. Varken mer eller mindre. Insikten om denna död som väntar oss alla är något som definierar oss som människor. Detta är en rekonstruktion av ett ögonblick jag aldrig glömmer. Ett högst privat ögonblick och just därför universellt.

Regi:
 Gunnar Bergdahl Medverkande: Eivin Dahlgren Foto: Anders Bohman Klipp Carl Javér Producent: Fredrik Lange Produktion: Vilda Bomben Film År: 2017


Spelschema

Inga tider schemalagda