Priser till Röda kvarn 2013-2014

Priser till Röda kvarn 2013-2014


2013
Under 2013 kom Röda Kvarn på tredje plats i tävlingen Sveriges Bästa Alternativbio i en publiktävling gjord av landets största filmtidskrift, FLM. Vår systerbio Bio Rio i Stockholm kom etta. Vi var detta år också nominerade till Årets Barnbio som en av tre biografer i Sverige!

Vi är oerhört glada för den uppmärksamhet vi har fått detta år. Det är ett stort erkännande för det arbete vi lägger ner! De kommentarer vi fått från de som röstade på oss inför Sveriges Bästa Alternativbio värmer gott i våra hjärtan och betyder mycket. Tack!

 

SVERIGES BÄSTA ALTERNATIVBIO
Utdrag från www.flm.nu/alternativbio

Idag finns det femton Folkets bio-märkta biografer runt om i Sverige, vilket motsvarar cirka en procent av biografmarknaden. Folkets Hus och Parker har omkring 200 biografer på framför allt mindre orter, men också Bio Rio i Stockholm, Bio Roy i Göteborg, Spegeln i Malmö och Röda Kvarn i Helsingborg. Därutöver finns det flera privata biografägare liksom salonger som drivs i kommunal regi. De behövs mer än någonsin.

När biografkedjan Astoria cinemas gick i konkurs år 2007 ökade ägarkoncentrationen på den svenska biografmarknaden markant. Astoria cinemas 21 biografer togs över av SF och Svenska bio, som sedan
bommade igen elva av dem. Tillsammans kontrollerar SF och Svenska bio idag 80 procent av den svenska biografmarknaden.

Den svenska biografmarknaden har länge varit föremål för aktiv kulturpolitisk förträngning, men situationen har på sistone aktualiserats av försäljningen av monopoljätten SF Bio. Vad kommer detta innebära för filmutbudet?

FLM ville med tävlingen lyfta fram alternativen som faktiskt säkrar mångfalden genom att publiken ute i landet fick rösta på sin favorit.

En röst från sidan: "Röda Kvarn i Helsingborg. Har allt vad man önskar sig. Trevlig och ambitiös personal, mysig bioatmosfär, härliga fåtöljer och en underbar repertoar. Toppen!" // Anita

Läs mer och se hela listan här
 

RÖDA KVARN VANN ÅRETS BARNBIO 2014!

”På Röda Kvarn ges såväl knattar, mellan och stora barn möjlighet att se filmer av mycket hög kvalitet. Röda Kvarn bjuder även in barnen att vara delaktiga genom en referensgrupp, spela i foajén som husband och visa sina egengjorda kortfilmer som förfilm på stora vita duken. Röda Kvarn väljer med sitt ständiga sökande efter nya koncept och samarbeten en inspirerande väg för barnbions utveckling i Sverige!”  
/Juryns motivering

Utmärkelsen, ett diplom samt ett resestipendium på 15 000 kronor, delades ut under Malmö Stads prisceremoni på BUFF Filmfestival den 14 mars 2014.

”Det är naturligtvis ett jättefint erkännande för det arbete vi lägger ner och vi är oerhört stolta över att fungera som inspiratörer för barnbions utveckling i Sverige” säger Louise Leghammar, föreståndare på Röda Kvarn.

Tack till alla er som nominerade Röda Kvarn till juryn på Årets Barnbio. För att citera en av många nomineringar från publiken: ”Alltid glad personal, barnvänliga visningar, ekologiskt godis och dryck och knattepall vid disken så att barnen når upp. After Dagis bio med fruktstund och knatte- och barnvisningar varje helg. En bio som med varm hand visar barnen in i filmens fantastiska värld”.

JURYN
Juryn för Årets Barnbio 2014 har bestått av Lena Koppel  Sveriges Filmregissörer, Nille Leander Föreningen Sveriges Filmfotografer, Gunnel Nelzén Regionala filmresurscentrums samarbetsråd samt juryordförande Jens Lanestrand, Biografcentralen.

Juryn valde utifrån nomineringar från publiken ut den biograf som efter bästa förmåga gjort lovvärda insatser för att erbjuda barn och föräldrar ett program med riktigt bra film! De tittade i sitt nomineringsurval närmare på biografens:

* Bredd i filmprogram (svenska, nordiska, europeiska, världsfilm, klassiker etc)
* Bemötande av den unga publiken (lokalen, hemsidan, delaktighet, värdskap etc)
* Nytänkande och specialarrangemang
* Strategi och insatser för att arbeta för ett jämställt utbud och med att nå nya publik- och  språkgrupper

På andra plats kom Biografen Kino/Södran, Folkets Bio i Lund och Zita Folkets Bio i Stockholm.

Läs mer på www.barnbio.se


ÅRETS BARNBIO 2013
Även 2013 var Röda Kvarn nominerad och kom då på en delad andraplats med Angered Bio i Göteborg. Vinnare 2013 blev Elektra Bio i Västerås..